Omaishoidolla tarkoitetaan vanhuksen, vammaisen tai sairaan henkilön hoitamista omaisen tai muun läheisen henkilön avulla. Omaishoidon tuki on kokonaisuus, joka muodostuu hoidettavalle annettavista tarvittavista palveluista sekä hoitajalle annettavasta hoitopalkkiosta, vapaasta ja omaishoitoa tukevista palveluista.
Omaishoitotilanteessa jonkun perheenjäsenen sairauteen, vammaisuuteen tai korkeaan ikään liittyvä auttaminen ja tukeminen on osa perheen arkea ja elämää.
Omaishoitoperhe, sekä hoidettava läheinen että omaishoitaja ja lähipiiri, tarvitsee yleensä tukea omaishoitotilanteessa. Omaishoitoon liittyy aina elämänmuutos, jonka perheenjäsenen sairastuminen tai vammautuminen aiheuttaa. Omaishoito vaikuttaa koko perheen elämään.
Miten se toimii - Työntekijälle
Hae helposti ja nopeasti uutta työtä meiltä-
Rekisteröidy
Vaadimme rekisteröitymisen, jotta voit hakea töihin ja selata uusia töitä. -
Täytä työhakemus
Täytä huolellisesti työhakemuksesi, liitä oma ansio luettelo ja käytä LinkedIn profiiliasi. -
Haastattelu & Liittyminen
Haluamme tutustua kaikkiin ihmisiin, jotka haluavat olla osaa Medizonen perhettä.
Usein Kysytyt Kysymykset
-
Omaishoidon tuki pähkinänkuoressa
- Sitovaa ja vaativaa hoitotyötä hoidettavan kotona tekevällä henkilöllä on mahdollisuus saada omaishoidon tukea.
- Omaishoidon tuki on harkinnanvarainen sosiaalipalvelu, jota kunta järjestää määrärahojensa rajoissa.
- Tukea haetaan hoidettavan kunnan sosiaalitoimistosta.
- Tuen myöntämisen yhtenä keskeisenä perusteena on hoitotyön sitovuus ja vaativuus.
- Omaishoidon tuki on kokonaisuus, johon kuuluu hoitopalkkion lisäksi palvelut.
- Omaishoidon tuesta tehdään toimeksiantosopimus kunnan ja omaishoitajan välille.
- Omaishoitosopimukseen liittyy aina hoito- ja palvelusuunnitelma.
- Omaishoitajalla on oikeus lakisääteisiin vapaisiin.
- Omaishoitajalle kertyy pääsääntöisesti eläkettä.
Omaishoidon tuen hakeminen
Omaishoidon tuen järjestämisestä vastaa hoidettavan kotikunta (Omaishoitolaki 11 §). Tarkempaa tietoa hakumenettelystä saa kunnan sosiaalitoimistosta. Omaishoidon tukiasioita hoitaa esimerkiksi kotipalveluohjaaja tai vanhus- tai vammaistyön sosiaalityöntekijä. Kun hakemus on tehty, omaishoidon tuesta vastaava henkilö tekee kotikäynnin hoito- ja palvelutarpeen arvioimiseksi. Omaishoidon tukea voidaan myöntää sekä pitkä- että lyhytaikaisen hoidontarpeen perusteella silloin, kun omaisen antama hoito on hoidettavan edun mukaista ja edellytykset omaishoidon toteuttamiseksi ovat olemassa. Omaishoidon tuki ei ole ns. subjektiivinen (= ehdoton) oikeus. Omaishoidon tuen myöntämisperusteet ja hoitopalkkioiden suuruus voivat vaihdella kuntien välillä. lisätietoa tästä -
Miten omaishoitopalvelu toimii?
Omaishoidosta laaditaan palvelu- ja hoitosuunnitelma yhdessä hoidettavan kanssa. Palvelu- ja hoitosuunnitelma liitetään omaishoitosopimukseen. -
Kuinka paljon Suomessa on omaishoitajia?
Selvitysten mukaan yli miljoona suomalaista auttaa säännöllisesti läheistään. Tällä hetkellä Suomessa arvioidaan olevan noin 350 000 omaishoitotilannetta, joista 60 000 on sitovia ja vaativia (Kansallinen omaishoidon kehittämisohjelma). Omaishoitotilanteissa on eroja hoivan sisällön, keston ja rasittavuuden suhteen. Omaishoitosopimuksia oli Suomessa vuonna 2019 noin 48 700. Katso tilastotietoa omaishoidon tuesta (Sotkanet). Tietoa omaishoidon tuen toteutumisesta ja kehittämistarpeista kunnissa löytyy sosiaali- ja terveysministeriön julkaisusta Omais- ja perhehoidon kehitys vuosina 2015–2018 Päätelmät ja suositukset jatkotoimenpiteiksi.